søndag 6. januar 2013

Nytt år, nya möjligheter för ordningens skull!


Ett nytt år.
En ny fräsch start.
Nya möjligheter, blanka ark och nya färgpennor.


Vi älskar att använda starten på det nya året, och just det att vi städar ut julen, som en god anledning till att få ordning och reda i vårt hem, på så många områden som möjligt - och vi misstänker att det är flera som oss. Det är en speciell känsla att starta ett nytt år med de bästa möjligheterna till en effektiv och överskådlig vardag. Det där med att veta var sakerna är och veta vad man faktiskt har, det ger helt enkelt mer ork och mer energi! För att inte tala om all tid man sparar på att leta efter saker hela tiden... :)
Det är alltid smart att ta en ordentlig genomgång av garderoberna hos alla i familjen. Rensa ut det som har blivit för litet och som kan ges bort, kasta det som är trasigt - och om man har tur så hittar man kanske några riktiga fynd som man inte ens kom ihåg att man hade. Någon som känner igen sig?Vi rensar i skåp och lådor, rum för rum, och organiserar. Finns det saker vi nästan aldrig använder, så kanske vi kan hitta nya ägare, som faktiskt har lust att använda det? Den sortens återvinning är ju både miljövänlig och social på samma gång! Om det är saker som används väldigt sällan så är det dessutom svårt att hitta det när det för en gångs skull ska användas - så då är det smart att man har ett system så man hittar det lätt.
Det är ju inte så mycket plock och fix som ska till förrän det plötsligt uppenbarar sig både system och ordning. Om man sorterar saker och ting i genomskinliga lådor och tydligt skriver vad de innehåller då har man fått en bra start. Har man dessutom tur och har ett förråd eller annan lagringsplats där man kan stapla lådorna, ser man fort att det är lätt att hitta sakerna genom att göra ett bra system.
Så, i vilka rum är det man kan få till ett system?

Man kan naturligtvis ordna och fixa i alla rum i huset. Här kommer vi med några idéer:


Köket
Det är bra att gå igenom alla köksskåp - det du använder mest av allt kanske kan stå framme i fina flaskor eller förvaringslådor på bänken? Både dekorativt och lätt tillgängligt när det behövs.

Barnrum
Vill du ha ordning på barnens rum och slippa se hur leksaker, böcker och andra saker flyter omkring?
Varför inte offra några fina små korgar, askar eller liknande till olika småsaker så är det också lättare för barnen att städa upp efter sig - och så vet de alltid var de har saker och ting som de vill leka med.

Hobbyrum
Är du en av oss som gillar att ha papper, tape, glitter, snören, lim och annat krimskrams nära tillhands när man plötsligt ska slå in ett litet paket, skriva ett kort eller liknande? Om du inte har plats nog till att ha ett eget rum till sådana saker så kommer man ändå långt om man bara sätter det i en enda stor låda eller samlar allt i ett skåp. Då vet man var man har det och vad man har. Mycket lättare när man ska vara impulsiv och laga något också.

Badrum
Vi är nog inte ensamma om att ha ett badrum fullt av hårsnoddar, spännen, smink, hår -och hudprodukter, tvättlappar och handdukar och mycket annat. Kanske det är dags för en genomgång där också? Vi ska i alla fall gå igenom berget vi har hos oss av hårspännen och hårsnoddar, så man slipper leta alltför efter två snoddar som hör ihop.

Vardagsrum
Är det alltid någon som letar efter fjärrkontrollen hemma hos dig? Eller efter sin mobiltelefon? Sina nycklar? Eller efter den nya stora tändaren så man kan få eld i spisen och tända några ljus? Varför inte placera några fina korgar med detta i, och ge de sakerna man använder mest en bra placering? Då är det alltid nära när man behöver det. Förvaring behöver inte vara sterilt och tråkigt, det finns mycket fint man kan använda, så då är det bara att sätta igång och vara kreativ.


Har du fixat till några bra system där hemma?
Dela gärna dina bästa tips med oss och våra läsare!

(Om du har bloggat om det, klistra gärna in länken här under så delar vi vidare!)


Gott nytt år och god fortsättning till dig och dina!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar