onsdag 1. oktober 2014

Hösten är här! Så planterar du vårens vackraste blommor redan nu!

Det finns få saker som är så härligt som när vårens första blommor börjar spira.

Visste du att du måste plantera dina lökar nu, innan frosten kommer mellan augusti och december, om du vill se det spira och gro i rabatten till våren?


Här är några av våra bästa tips till hur du får en vacker vårrabatt!Förberedelser:

Lökarna är inte kräsna på jordsmån, men det är värt att notera sig att sandrik jord ger en god dränering. Om jorden är lerig bör du tillföra sand eller kompost.


Tips för att skydda mot frost!

Kasta inte alla löv i komposten, lägg gärna lite över löken du har planterat, det skyddar jorden och dina lökar när kylan kommer. Löven kan du ta bort när det börjar spira på våren.


Så planterar du på hösten.

Vänta till temperaturen kryper ner under 10 grader. Om du har stora blomlökar skall du plantera dem med den "riktiga sidan" upp, alltså där du ser stälken gro, plantera med 10-15 cm avstånd. Mindre lökar kan du sprida ut helt slumpvis. Ett smart tips på hur djupt löken skall planteras är att tänka dubbla lökens höjd.


Storleken är viktig!

Visste du att en stor lök ger större blommor? Växter som krokus och tulpan är populära, men plantera också växter du inte är så van vid. Om du planterar med stjälken ner så kommer blommningen senare på våren och du har på så sätt förlängt blomningsperioden.


Måste löken sättas i en rabatt?

Nej, faktiskt inte, om du vill kan du plantera löken i krukor, lådor eller urnor, se bara till att du har god dränering i botten. Tips; om du sätter en liten tapebit över hålet i botten medan du planterar förhindrar du att jorden rinner ut.
Om du vill kan du vänta till tex. mars månad. Fyll din planteringskruka med 1/3 jord, placera lökarna med stjälken upp och fyll på med jord. Alltså lökens dubbla höjd med jord. Placera krukorna på en plats med mycket sol. Vattna sparsamt, och kom ihåg att ta bort tapen i botten om du täckte över hålet när du planterade.


Lycka till och hoppas du får en riktigt fin stund med planteringen.
Nu kan du se fram emot en trädgård i full blomst till våren!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar