lørdag 19. januar 2013

Gör det själv: Sticka tröja i Alpacagarn

 
Bakstycke:
Lägg upp 70(78) maskor, med dubbelt garn, på rundsticka nr 8. Sticka resår 2 räta och 2 aviga i 5 cm. Sticka fram och tillbaka (rätstick) tills tröjan mäter 72(78) cm. När du ska mäta hela längden är det viktigt att du lägger ner arbetet och drar lite försiktigt i det. Om du mäter arbetet när det hänger, är det lätt att det sträcker sig och så blir tröjan för kort när du tar på dig den. Låt arbetet vila tills du är färdig med framstycket.  

Framstycke:
Lägg upp antal maskor, med dubbelt garn, och sticka precis som på bakstycket. Om du vill ha hjärta på framsidan, så börjar du med det efter ca 26 varv. Sticka 34 räta och 2 aviga i den färg du vill ha på hjärtat, sen stickar du 34(38) räta i tröjans färg. Vänd och sticka 34 räta och 2 aviga i hjärtfärgen och avsluta stickan med 34 räta. Se schema (nästa sida) för resten av mönsterstickningen. Hjärtat stickas i slätstick, dvs rät på rätan och avig på avigan. Sticka tills tröjan mäter 61(64) cm och sätt de 18 mittersta maskorna på en vilotråd till halsöppning. Sticka var sida för sig, maska av till hals, 2 maskor 2 gånger, och 1 maska 2 gånger. Det är nu 20(24) maskor på stickan. Sticka till en hel längd och sticka i hop bakstycke och framstycke på axeln (se förklaring under). Upprepa på andra sidan halsöppningen.


Sticka ihop på axel: Detta är ett bra och praktisk sätt att fästa ihop framstycke och bakstycke. Du har 20(24) maskor från axlarna på framstycket. Ta samma antal maskor från bakstycket och lägg de på en sticka som är ungefär samma storlek som du har stickat hela tröjan på. Lägg framstycke och bakstycke mot varandra, räta mot räta, och sticka ihop, en maska från bakstycket och en maska från framstycket. Sticka ihop alla maskorna på den ena axeln, vänd arbetet och maska av maskorna. Upprepa på den andra axeln. De återstående 30(38) maskorna i mitten på bakstycket läggs upp på en vilotråd tills du ska sticka halsen.  

Ärmar:
Lägg upp 26 maskor, med dubbelt garn, på en liten rundsticka och sticka resår fram och tillbaka, 2 räta och 2 aviga, i 5 cm. Byt till rätstick och sticka tills ärmen mäter ca 49 cm, eller så lång/kort du vill ha den. Öka samtidigt 1 maska i starten och slutet av varvet på vart 5.e varv för S/M och vart 4.e varv för L/XL. Maska av vid önskad längd. Sticka en ärm till.  

Hals:
Ta maskorna du har på vilotråden och lägg de på rundsticka nr7 och sticka upp maskor, med dubbelt garn, längs halskanten tills du har ca 64(68) maskor till halsen. Sticka resår runt om med 2 räta och 2 aviga i ca 20 cm om du vill ha hög hals. Om du vill ha vanlig halskant, avslutar du och maskar av vid ca 4 cm. Tänk på att maska av en lös kant, eftersom kanten måste vara lite töjbar när du ska ha tröjan över huvudet. ☺  

Montering:
Lägg ärmen räta mot räta och sy ihop längs underarmen. Upprepa med den andra ärmen. Sy sidsömmarna på tröjan, men låt det vara kvar öppning till ärmarna. Vräng tröjan och sätt i en ärm. Ärmen ska inte vrängas. Sy en fin söm och fäst noga. Upprepa med den andra ärmen. Vräng tillbaka tröjan och sy fast alla lösa trådar.  

Nu har du stickat världens bästa myströja!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar