søndag 25. august 2013

Pojktröja i Senjagarn
Lägg upp 180 (198) m på rundsticka nr 3. Sticka resårstickning (1 rm, 1 am) i 5 cm.

Byt till slätstickning och öka på första v tills du har 198 (216) m. Sticka slätstickning tills arbetet mäter 24 (27) cm. Dela arbetet i fram- och bakstycke, så att det blir 99 (108) m på varje del. Öka med 2 m i varje sida (klippmaskor). Dessa maskor skall inte räknas med eller stickas in i mönstret.

Börja med mönsterstickning enligt diagram A och sticka tills arbetet mäter 42 (45) cm. Maska av de mittersta 31 (36) m för halsringningen på framstycket. Sticka sedan fram och tillbaka. Avm vartannat v på varje sida om halsringningen; 3 m 1 gång, 2 m 2 gånger och 1 m 1 gång (avm 8 m för alla strl). Då är det kvar 26 (28) m till varje axel. När bakstycket mäter 43 (46) cm, avm de mittersta 48 m för halsringningen och avm 2 m i varje sida. Fortsätt sticka till önskad längd.

Sticka ärmar:
Lägg upp 36 (40) m på strumpstickor nr 3 och sticka resårstickning (1 rm, 1 am) i 4 cm. Byt till slätstickning och öka 16 m på första v. Den sista m på varje varv stickas avig. Öka 1 m före och 1 m efter denna avigmaska vart 3:e v tills du har 96 (100) m. När arbetet mäter 18 (20) cm stickas mönster enligt diagram B. De ökade m stickas in i mönstret allteftersom. Sticka till hel längd. Vräng ärmen och sticka slätstickning runtom i 8 v för att få en fållkant att sy över klippkanten av tröjan. Maska av löst. Sticka en ärm till.

Montering: 
Leta upp trådmarkeringen som delar fram- och bakstycket. Sy en söm på maskin på varje sida av denna markering och klipp upp för ärmhål. Sticka ihop vid axlarna. Fäst ärmen vid insidan i den maska som inte stickades in i mönstret. Ärmen sys fast i tröjan innanför den kant som stickades då ärmen vrängdes. Sy gärna med efterstygn. När ärmen är fastsydd, vik fållkanten över klippkanten på tröjan. Sy fast den med lösa stygn så att det inte stramar. Gör likadant på nästa sida.

Halskant:
Plocka upp ca 100 m med blått garn och sticka resårstickning (1 rm, 1 am) i 8 v. Maska av löst.OBS! Fel i diagram A. Pilen som visar mittersta maskan där mönstret ska spegelvändas, är felplacerad. Rätt plats är maskan FÖRE traktorn, så att det är två maskor mellan traktorerna som står med framsidan mot varandra. Som mönstret är nu, blir kryssmönstret mitt fram.
Beklagar felet.  Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar