tirsdag 13. august 2013

Gör det själv: Sticka jacka i mosstick!

Sticka världens bästa jacka i mosstick!


Garn:   Alpaca soft koxgrå nr 404
Garnåtgång: 22 nystan (S/M), 24 nystan (L)
Storlekar: S/M och (L)
Bröstvidd: 100 cm, (120 cm)
Hel längd: ca 70(75) cm
Ärmlängd: 45(48) cm
Stickor: strumpsticka och rundsticka nr 7

Mosstick:
  • 1:a varvet: 1 rät och 1 avig varvet ut
  • 2:a varvet: 1 avig och 1 rät varvet ut

Jackan stickas med dubbelt garn fram och tillbaka på rundpinne och arbetet delas i fram- och bakstycke.

Lägg upp 156(166) maskor med sticka nr 7. Gör markeringar i sidorna med följande indelning: 44 m till höger framstycke, 68(78) m till bakstycket och 44 m till vänster om framstycket. Hela jackan stickas i mosstick, med rätstick i kanten. De 5 första och sista maskorna på alla varv stickas därför alltid räta. 

Sticka 5 v rätstick och fortsätt uppåt med följande indelning: 5 m rätt (både på rätsidan och avigan= resårstick), 146(156) m mosstick (se förklaring över) och 5 m rätt. Detta mönster stickas hela tiden, både på rät- och avigsidan av arbetet. Sticka tills arbetet mäter 40(45) cm.

Dela arbetet vid markeringarna i sidan (44-68(78)-44) m. Nu ska framsidorna och bakstycket stickas färdigt var för sig. 

Bakstycket: fortsätt med mosstick tills ärmhålet mäter 30 cm och fäll av de mittersta 20(30) maskorna till halsen. De återstående maskorna sätts av på en hjälpsticka tills de stickas ihop med axelmaskorna från framdelen. 

Höger framstycke: fortsätt med mönsterindelningen tills ärmhålet mäter 12 cm, för nu ska det göras en sjalkrage. 
På arbetets rätsida: sticka 6 räta m, öka 1 m, sticka ihop 2 räta m och mossticka varvet ut. Vänd tillbaka utan ökningar och den ökade m från förra varvet stickas i rätstick. 

Om du vill ha en knapp att hålla ihop jackan med på bröstet, stickas det in ett knapphål på första varvet med ökningar: sticka 2 räta maskor, fäll av 2 m, sticka 2 räta m (detta är de första rätmaskorna på varvet) På nästa varv tillbaka, ökas det 2 m över de fällda m. Då blir det ett litet knapphål. 

Sticka 7 räta m, öka 1 m, 2 räta ihop och mosstick varvet ut. 
Vänd och sticka tillbaka utan att öka och den ökade m från förra varvet stickas i rätstick. 

Sticka 8 räta m, öka 1 m, 2 räta m ihop, mosstick varvet ut. 
Vänd och sticka tillbaka. 

Fortsätt med denna ökning, 1 m på vartannat varv, i rätstick tills du har 20 m som stickas rätt och 24 m i mosstick. Sticka detta tills arbetet mäter hel längd. Sätt på axelmaskorna på hjälppinnen och de återstående 20 m stickas vidare till krage i nacken. Sticka 15(20) cm rätstick och maska av.

Vänster framstycke: Fortsätt vidare med mönsterdelningen tills ärmhålet mäter 12 cm, nu ska det göras sjalkrage. 

På rätsidan av arbetet: sticka mosstick tills det är kvar 8 m, sticka ihop 2 räta, öka 1 m och sticka 6 räta. Vänd och sticka tillbaka i mosstick och rätstick. De ökade maskorna stickas i resår. 

Sticka mosstick tills det är 9 m kvar, sticka ihop 2 räta, öka 1 och så 7 räta. Vänd och sticka tillbaka i mosstick och resår. 

Fortsätt med denna ökning, 1 m på vartannat varv, i resårstick tills du har 20 m som stickas rätt och 24 i mosstick. Sticka detta tills arbetet mäter hel längd. Sätt på axelmaskorna på hjälppinnen och de återstående 20 maskorna stickas vidare till krage i nacken. Sticka 15(20) cm rätstick och maska av. 

Sticka ihop axelmaskorna och sy ihop de 20 kragmaskorna i nacken. Sy också fast kragen till bakstycket. 

Ficka: Lägg upp 25 m som stickas i mosstick. Sticka 22 varv. Fäll nu av genom att sticka 1 m rät, maska 2 och 3 stickas rätt ihop och mossticka varvet ut. Vänd och sticka mosstick tillbaka, sticka 1 m rätt, 2 rätmaskor ihop, mossticka varvet ut. Vänd och sticka mosstick tillbaka. Fäll av så att det är kvar 16 m. Fäll av maskorna och sticka en ficka till. 

Sy på fickorna på framstycket, ca 5 cm från den rätstickade kanten. 

Ärmar: Lägg upp 30 m på strumpstickor, och sticka 5 varv med rätstick (1 varv rätt och 1 varv avigt= 1 spår) På sista stickan ökar man till 40 m. Fortsätt att sticka runt och med mosstick till önskad ärmlängd. Öka vart 5.e varv, 2 maskor mitt under armen till 70 m och sticka arbetet tills det mäter 45(48)cm. Fäll av och sticka en ärm till. 

Sy i ärmarna och fäst alla trådar. 

Gratulerar! 
Nu har du gjort världens bästa mysjacka!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar