onsdag 19. juni 2013

Vi firar midsommar!


I Sverige firar vi midsommar – varken mer eller mindre! Det finns många sätt att fira på och de flesta av oss, har genom åren skapat egna familjetraditioner utifrån de gamla och ursprungliga. 
I gamla dagar var det vanligt att unga giftassugna flickor sökte sig ut på blomsterängen för att plocka sju sorters blommor, lägga de under kudden och drömma om sin tillkommande. Av blommorna som var till övers hade man bundit en fin krans att ha på huvudet under midsommarfirandet. Samma sorts krans hängs också på sidorna på midsommarstången. Midsommarstång från Skansen

Vi på Nille älskar midsommar och traditioner, vi har så klart en del specialiteter som vi bara måste ha på bordet när det vankas midsommarfest! :) Men, först av allt så ser vi till att få vara med på en riktig midsommardans runt midsommarstången. "Små grodorna" och alla de andra härliga sångerna som är mysiga för både stora och små. Vi dansar och skrattar - dagen är härlig! 

Visste du att vi har många fina midsommarvaror på Nille? 

          


En blomsterkrans måste man ha! - Har man inte äkta blommor så kan man köpa konstgjorda i våra butiker och göra kransar av dessa, de håller ju dessutom i väldigt lång tid om man vill. Har du hellre lust att göra en äkta? Då kan du se på Blomsterlandets sida, där beskriver de hur man binder en äkta midsommarkrans. 
Efteråt blir det härlig fest ute i trädgården, om vädret tillåter, och vi dukar långbord i midsommarens färger, med flaggor och mini-midsommarstänger och gör lite extra piff med ljusslingor som hänger ner från trädgrenarna. Det är perfekt när det börjar skymma. Som tur är så är midsommarnatten lång, och vem har inte lust att ta sig ett litet nattbad innan sängen kallar? 
När det gäller maten på midsommarafton så är valet enkelt; Vi ha så klart knytkalas! Alla tar med sig det de vill ha, och resultatet är alltid perfekt; man får allt man kan önska sig och ännu mera. Det är sill, potatis, nubbesallad, vanlig sallad, ägghalvor, räkor, korvar av olika slag och till och med hamburgare ibland. Och bäst av allt, det är när hela långbordet toppas av en härlig saftig smörgåstårta. Mums, det vattnas i munnen när man tänker på det! :)


Nu är vi väldigt nyfikna på hur just du och dina vänner ska fira midsommar? Har ni några speciella traditioner? Vad äter ni och har ni sånghäften till maten? - Det har vi! Det blir så härlig och festlig stämning när stora och små får klämma i och sjunga högt!

Vi vill gärna höra från dig om din midsommar, och vi vill också gärna ha bilder. Du kan dela med oss här i kommentarfältet, på vår Facebooksida eller märk det med #nillemidsommar och ladda in det på Instagram!


Till slut så önskar vi er en riktigt underbar och 
GLAD MIDSOMMAR! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar