mandag 3. juni 2013

Hurra för Sverige!

Sverige har en ganska lång historia i bakgrund för hur Svenska Flaggans dag uppstod, något som vi tycker är väldigt spännande. Vi hoppas att du också tycker det för det är tema i dagens inlägg. Visste du till exempel att vi har en egen bakelse för vår Nationaldag?


Supergod, frisk, somrig och helt perfekt med en liten flagga på toppen! 


Den svenska nationaldagen har inte funnits så många år, men på många platser i landet har det redan etablerats en tradition att grilla, ha picknick eller att äta smörgåstårta den 6 juni. För några år sen så infördes ju 6 juni som en fridag. Har du tänkt att fira denna torsdag?

Vi ska passa på att bjuda in några fina vänner, duka långbord med härliga koppar och fat i färgglad plast, för vi orkar inte tänka på disken dagen efter! :) Du vet väl att du får allt du behöver till din dukning i våra butiker?Källa: Wikipedia.se


På Nordiska Muséets hemsidor skriver man följande:
Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till påminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiell helgdag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag. Den svenska nationaldagen kom till i början av 1890-talet, med inspiration från Norge och Danmark, som hade sina nationaldagar den 17 maj, respektive 5 juni.

Det fanns många förslag på när man skulle fira en svensk nationaldag, bland annat midsommardagen. Andra förslag var den 6 och 30 november. Det skulle visa sig att det var slumpen som avgjorde till slut; Artur Hazelius, Skansens grundare, arrangerade en vårfest vars sista dag inföll den 5 juni. Denna kallade han för en "nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag den 6 juni". Den 6 juni inföll på Gustafsdagen, som var en vanlig förekommande namnsdag. Senare bestämdes det att man på Gustafsdagen skulle fira årsdagen av Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och 1809 års författning.

Vi vill gärna ha bilder på hur det ser ut när du firar nationaldagen!

Pyntar du med de svenska färgerna eller får det bli de färgerna du gillar bäst? 

Du kan dela bilder med oss på vår Facebooksida, på Instagram märkt med #nillesvenskaflaggan eller lämna en kommentar här under. Har du en egen blogg som du vill dela bilder från? Skriv adressen här under.


Nu är vi nyfikna på vad DU tycker om Svenska Flaggans Dag 
och hur du firar den! Vill du dela det med oss?


Ha en fin Nationaldag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar