tirsdag 17. september 2013

Hösten är tiden för levande ljus! Kan du ljusvett reglerna?

Hösten är tiden då de levande ljusen hämtas ut av skåp och lådor igen. Vi är mer inomhus, och låter levande ljus bidra till att skapa mysig stämning och ge oss fint sken i husets alla vrår.

Du visste kanske att levande ljus ger ifrån sig mycket energi? Men visste du att värmeljus ger ifrån sig 35-50 watt/timme i energi? Tänk dig då hur mycket värme de levande ljusen du tänder runt dig för att få det mysigt kan avge. Levande ljus och värme måste behandlas med respekt och man måste vara försiktig!




Ljus är något av det vi säljer mest av i våra Nillebutiker, och därför är ljusvett viktigt för oss. Så nu är det dags att påminna våra fantastiska Nilleföljare, både nya och gamla, om ljusvett reglerna!

De viktigaste reglerna för levande ljus:
  • Håll barn och djur långt undan levande ljus. 
  • Ljus ska aldrig lämnas utan uppsyn.
  • Om du har en ljusgrupp, håll ca 10 cm avstånd mellan varje ljus. 
  • Levande ljus ska placeras långt undan brännbart material.
  • Ljus ska inte placeras i närheten av varma ytor. 
  • Ljus ska inte stå i drag. Drar det ska ljusen flyttas eller blåsas ut.
  • Sätt aldrig levande ljus direkt på bordet eller golvet, använd ägnade ljusstakar eller ljusfat.
  • Värmeljus måste placeras i ägnade hållare med bra ventilation, så att det inte blir för varmt. 
  • Flytta aldrig ett ljus som är tänt. 
  • Underlaget som ljuset eller ljusen står på måste vara jämnt. 
  • Om du skulle ha otur; släck aldrig levande ljus med vatten.  




Några tips om ljus och ljusstakar;

Värmeljus
Värmeljus med plasthållare har behov av större tillgång till luft än värmeljus med standard aluminiumhållare. Om du föredrar värmeljus i genomskinlig hållare ska du undvika att placera de i ljusstakar med metallbelägg. Ljusstakar med belägg av metall leder värme lättare än t.ex ljusstakar av glas. Var medveten om att värmeljus i genomskinlig behållare tål mindre än de i aluminium, de genomskinliga tål bara 130-150 grader. Om du har varit med om att ljushållarna har smält så har det varit för varmt runt värmeljusen. 

Värmeljusen bör brinna i 4 respektive 6 timmars perioder. 

Alla ljus ska ha tillräckligt med luft runt sig. Detta gäller alla ljus, men speciellt värmeljus. Även värmeljus med aluminiums hållare kan övertända och värmeljus med plasthållare kan smälta. Om det är för lite luft runt - kan veken dras åt sidan när det uppstår värmeutveckling. 

Rustikljus
Om du upplever att ljusen rinner kan det vara för varmt i rummet eller att ljuset står i drag - det kan också bero på att de står snett. Om det är så - stoppa draget - eller rätta upp ljuset eller veken.

Kubbljus
Kubbljus som brinner i en hållare med för liten öppning gör att ljuset får för lite luft. Toppen av kubbljuset bör vara 2/3 högre än cylindern. O du har kubbljus som står lägre en det, kan det leda till att det osar och blir sotigt. Dessutom kan ljusmassan bli för varm - och den kan smälta och börja rinna. 

Om man gillar tjocka kubbljus upplever man ofta att det blir ett stort hål i mitten runt veken. Den vanligaste orsaken till detta är att man bränner ljuset i för kort tid i flera omgångar. Se därför till att ljuset brinner ända tills vek-gropen är fylld av flytande ljusmassa. 
Om ditt kubbljus har för höga kanter, ska du försiktigt skära bort överflödig ljusmassa med en skarp kniv, spara 0,5 till 1 cm ljusmassa runt den flytande stearinen. Har du behov att ha kubbljusen högre upp i hållaren, kan det vara smart att ha lite sand i botten. 

Ljuslyktor
Upplever du att dina ljuslyktor sotar mycket? Det kan bero på att det är för lite luft i ljushållaren. Sätt därför dörren på hållaren lite på glänt, men inte för mycket så att det blir drag och att flamman börjar fladdra. I ljuslyktor rekommenderar vi kulljus, för dessa har en högre smältningspunkt än vanliga kubbljus. 

Trendljus och tricolorljus
Trendljusen och Tricolorljusen i våra Nillebutiker är självsläckande, det betyder att de har ett litet brandsäkert plastskydd på veken som säkrar att ljuset slocknar av sig själv, när ljuset hamnar på en bestämd nivå. MEN var medveten om följande! Ljus ska aldrig lämnas utan uppsyn i ett rum - även om de är självsläckande. 




Några kom-ihåg-regler och tips!
Var alltid försiktig med att skada veken, eller att du mister rester av tändstickor i vek-gropen. Orenheter som t.ex tändsticksrester, vek-rester, flugor och annat förorenar ljusmassan. Orenheter kan börja brinna och vara som en extra veke med följden att ljuset blir förstört och brandfarligt. 

Vi har tidigare nämnt att ljus i grupp inte ska stå för nära varandra - en tumregel är att de ska stå minst 10 cm från varandra, för att inte skapa värme som gör att ljusen smälter och börjar rinna. Långa ljus kan också böjas av för hög värme. I ljusarrangemang bör man använda samma sorts ljus, pga att det kan vara olika bränntider. 

Om du upplever ljus som "sprutar", så är det i dessa tillfällen vatten i paraffinet i ljuset. Det förekommer ibland, men i de tillfällen vi har haft ljus med detta problemet har vi tagit i mot ljusen och skickat ljusen i retur. 

Stearinljus som osar har ofta en logisk förklaring; Veken är för lång, eller som nämnt över, står de i drag  eller för nära andra ljus. Se till att veken inte är längre än 1 cm innan du tänder på. 

Om du har ljus som är lackade med metallack (ofta blankt utseende), ta alltid bort metallack som samlar sig runt veken allt eftersom ljuset brinner, annars kommer ljuset att sota. 

Sist, men inte minst; Läs alltid varningsmärkningen på ljusen. 

Vi önskar er en mysig och trygg ljushöst, kom ihåg att sätta dig in i ljusvett reglerna. 
Dela gärna ljusvett reglerna med era vänner och familj! 


  



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar