Men det är ingen orsak till att deppa!
Det ger oss istället bra orsaker till att vara hemma och inomhus. Samla ihop vänner, elda i kaminen och bara mysa. Vi går i väntans tider och julen är nära, det är en härlig tid vi är i. Denna tiden ger oss goda anledningar till att tända ett ljus, eller allra helst många.
Om du vill ha ljus som brinner ordentligt, både bra och länge - utan att sota och ryka så är det några regler man bör följa. Några av dessa tipsen delar vi med er i detta inlägget.
Några tips om ljus och ljusstakar;
- Värmeljus med blank hållare måste ha större tillgång till luft än de med vanliga aluminium hållare.
- Värmeljus med blank hållare bör man undvika att ha i ljusstakar med metall belägg, pga att ljusstakar med metall belägg leder mer värme än till exempel de i glas.
- Ljusen bör brinna i 4 respektive 6 timmars perioder.
- Värmeljus i blank hållare tål mindre än aluminiums hållare, och blanka hållare tål 130-150 grader.
- Om du har upplevt att plasthållaren har smält så har det varit för varmt runt värmeljusen.
Alla ljus måste ha tillräckligt med luft. Det är extra viktigt med värmeljus eftersom aluminium hållaren kan överhettas och plastkoppen smälta - och veken kan falla till sida vid värmeutveckling.
Ljuslyktor som sotar kan vara ett tecken på att det är för lite luft runt. Öppna därför dörren och låt den stå lite på gap, men inte för mycket för då blir det drag - och börjar fladdra istället.
Har du sett att alla ljus har märken där det står hur långt avstånd det ska vara till andra ljus? Det bör vara minst 10 cm mellan.
Om ljusen står där det är varmare än +25 grader kan detta innebära att de blir förstörda.
Blockljus som brinner i en hållare som har liten öppning på toppen gör att det kommer till för lite luft - toppen av ljuset bör därför vara 2/3 upp i cylindern. Ljus som står lägre än detta kan bidra till att det sotar och ryker och kan bli för varmt - och därmed smälter och börjar rinna.
Skulle man vilja ha blockljus högre upp i ljushållaren kan man använda sand i botten.
I ljuslyktor rekommenderar vi runda ljus, därför att de har ett högre smältnings punkt än vanliga blockljus.
Trendljusen och Tricolorljusen i våra butiker är själv släckande - det betyder att de har ett brandsäkert plastskydd på veken som gör så att ljusen släcks av sig själv. MEN! Vi ska aldrig lämna ljusen utan uppsyn även om de ska vara själv släckande.
Se alltid till att du inte skadar veken eller mister bitar av tändstickor i gropen där veken sitter. Orenheter som rester av tändstickor, vekar, flugor och annat förorenar ljusmassan. Orenheten kan börja brinna och fungera som en extra veke med den följd att ljuset blir förstört och farligt.
Om du upplever att ljuset rinner kan det bero på att det är för varmt i rummet eller att det är dragigt - eventuellt står ljusen skevt. I så fall - stoppa draget - eller rätta upp ljuset eller veken.
Som vi har nämnt tidigare så ska ljus i grupper inte stå för nära varann. Det ska vara minst 10 cm mellan, för att undvika värmeutveckling som gör att de smälter, som i sin tur leder till rinnande eller böjda ljus. I ljusgrupper bör man använda samma slags ljus pga att olika ljustyper ofta har olika bränntider.
I stora ljus upplever man ofta att det blir ett djupt hål runt veken. Detta beror på att man ofta bränner det för kort tid åt gången i flera omgångar. Se alltid till att ljuset brinner så länge så att flytande ljusmassa fyller upp rummet runt veken.
Om du har blockljus med för höga kanter, skär försiktigt bort överflödig ljusmassa med en vass kniv. Spara 0,5 till 1 cm ljusmassa runt den flytande stearinen.
De viktigaste reglerna för brinnande ljus:
- Lämna aldrig ett brinnande ljus utan tillsyn.
- Brinnande ljus ska placeras utom räckhåll för barn och djur.
- Håll avstånd mellan ljus i en ljusgrupp, ca 10 cm mellan varje ljus.
- Placera ljus på gott avstånd från brännbart material.
- Placera inte ljus i närheten av varma ytor.
- Ljus ska aldrig stå i närheten av luftdrag.
- Sätt aldrig ljus direkt på bord/golv, använd istället ägnade ljusfat eller ljusstakar.
- Sätt alltid värmeljus i passande hållare med god ventilation, så det inte blir för varmt.
- Om olyckan är ute; Släck aldrig levande ljus med vatten.
- Flytta aldrig på ett brinnande ljus.
- Försäkra dig om att ljuset står på ett jämnt underlag.
Njut av alla härliga vinterkvällar!
Hoppas ni tyckte att dessa ljusvetts reglerna var nyttiga.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar