mandag 1. juli 2013

Gör-det-själv Sticka en blå puff


DIY - gör-det-själv sticka en blå puff

Garn: Ullrikka ca 10 nystan
Stickor: Strumpstickor (5st) och rundsticka nr 7
Fyllning: Puffen fylls med ett täcke, vi har använt ett billigt. 

Lägg upp 40 maskor med dubbelt garn Ullrikka och sticka 1 varv rätt. Öka till dubbelt antal maskor genom att sticka upp en maska mellan varje maska, så här; Sticka en vanlig rät maska, ta upp tråden mellan maskorna och sticka en rätmaska direkt av denna tråden. Öka mellan alla maskorna så att det blir 80 maskor på stickan. Nu är det smart att sätta över de på en liten rundsticka.

Sticka 10 varv med resår, 1 rät och 1 avig. Öka så mellan den räta och aviga maskan genom att plocka upp tråden och sticka den rät. De existerande maskorna stickas i vanlig resårstick. Öka hela varvet runt.  

De nya maskorna ska rätstickas, så du ska nu sticka 2 räta och 1 avig. 

Sticka tills arbetet mäter ca 50 cm. Nu ska du fälla av i antal maskor; rätsticka ihop de två räta maskorna och så en avig maska. Upprepa detta varvet runt. 

Sticka 9 varv med 1 rät och 1 avig. Smart att sätta över maskorna på strumpstickor nu. 

Sticka så alla maskor räta. Sticka ihop två maskor i rätstick varvet ut. Sticka ett varv utan att fälla av. Fortsätt att sticka alla maskorna med 2 räta ihop tills det är kvar 10 maskor. 

Sätt maskorna på en lång tråd, dra ihop och fäst tråden ordentligt.  

Vänd arbetet och sy ihop puffen i botten genom att ta en lång tråd och sy i kanten där du har uppläggningsmaskorna. Innan du drar ihop viker du ihop täcket och lägger den i puffen. Dra ihop tråden och fäst den ordentligt. Ett litet tips; om du använder mörk färg på puffen, så är det smart att göra en påse eller använda ett gammalt påslakan i samma färg som garnet till att ha utanpå täcket - då kommer inte det vita täcket att synas genom maskorna. 

Lycka till! 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar