onsdag 24. oktober 2012

Härliga skrämmande Halloween!

Vad är det första du tänker på när du hör ordet Halloween?

Det allra första vi tänker på, är firandet och familjefesten, men mer om det senare.

Låt oss först ta lite om Halloweens historia: Visste du att det svenska namnet på Halloween är Allhelgona, eller Alla helgons natt?

De allra flesta här i Sverige använder ändå den amerikanska termen på firandet. Halloween har sitt ursprung i kristendomen, men har de sista åren blivit till en modern fest. USA har haft Halloween-tradition sen 1900-talet. Barn klär ut sig, oftast med läskiga masker, och går från dörr till dörr i området där de bor och säger "Trick or treat?" På svenska använder vi utrrycket "bus eller godis?" - och det är väl ganska förklarande i sig själv?
Barnen frågar om de får godis, och om de inte får något "hotar" de med att göra nåt bus istället. Som tur är ser vi inte så mycket till de mest extrema busigheterna här i Sverige, men i USA är det tyvärr någon som drar "Trick"-delen lite väl långt, och saboterar på hus och i trädgårdar om de menar att de har fått nåt som inte är tillräckligt bra.

Här i Sverige införde vi Halloween traditionen så sent som på 1990-talet. Det sägs att Kalle Anka serierna, i tillägg till amerikanska påverkningar, har lett till att vi har adopterat firandet till Sverige (ref: wikipedia ) Halloween firas endast en dag - och det är 31 oktober!Halloween är en fantastisk fest för barnen - och naturligtvis för alla vuxna som gillar att vara lekna och äventyrslystna. Tänk att vi har en fast dag varje år som vi kan vara lite extra galna på, som det är lov att dekorera hus och trädgård, klä ut sig till nåt läskigt, och inte minst; då det är lov att skrämma någon!


Tycker du att Halloween bara är för de med små barn, och tycker du egentligen att det är lite dumt? Förtvivla ej! Så är det naturligtvis inte. Vi har hört om Halloweenträffar av alla möjliga slag. Här är några av de vi har hört om, men har du andra förslag, dela de gärna med oss;
  • Klassfest - där både barn och vuxna är med på både förberedningar och fest.
  • Kompisgäng - samlas och har premiering av Årets Läskigaste Dräkt (med stor prestige!)
  • Familjer med små barn - varje familj har med sig nåt till ett gemensamt knytkalas med tema; läskig mat.
  • Ungdomsgäng - träffas och utformar en slagplan över var turen för "trick or treat" ska gå.
  • "Lugn och skön"-fest - med enbart husägarna, som ändå gör sitt för en fin kväll.
  • Impulsiv fest med fritt fram för alla som vill!
  • Syjuntan/hobbygänget - med tema Halloween

Ska du arrangera eller gå på en Halloweenfest, och i så fall; med vem då?

Vi har redan börjat med Halloween förberedningarna! Även om det bara är en vecka kvar till själva Halloween, är det absolut inte för tidigt att börja glädja sig. Har du skickat inbjudningar till nära och kära med besked om att hålla av 31 oktober till gemensamt skrämmande och socialiserande? Om inte så är det på tiden att göra det nu! :)

Många av de mest ihärdiga Halloween-fansen, börjar att förbereda sig tidigt. En av våra följare på facebook, berättade att hon har en större låda med Halloween-saker än vad hon har av julsaker - det kallar vi verkligen Halloween engagement! Se bara på den fina bilden som hon delar med oss;Gro skrev til oss på facebook;
"Nu befinner vi oss i årets läskigaste månad! Tack Nille för att ni har tagit Halloween på allvar! Jag har firat stort ända sen jag var i USA i oktober 2000 och hälsade på vänner. Och det är dessutom min födelsedag :) :) Jag dekorerar under hela oktober för att hinna vara färdig till den 31:a, och har mer Halloweensaker än julsaker. Det här är det roligaste jag vet, och längtar lika mycket varje år."

Tack för att du delar med dig av detta, Gro!

Det är utan tvekan himla skoj när man kan göra årets sista oktoberdag, till den kanske mest skrämmande dagen på året - en dag som man inte anar vad som döljer sig runt nästa gatuhörn. Samtidigt så finns det ingen regel på att årets läskigaste dag måste vara läskig, och det är kanske extra aktuelt för dig som har små barn. Låt dagen bli äventyrlig och en mysig klä-ut-sig dag i alla fall! Halloween firande passar för barn och vuxna i alla åldrar.


Vi glädjer oss till att dela massor av Halloween-inspiration med er i framtiden! Planerna är många, och om det är något speciellt du vill att vi ska skriva om, dela bilder av eller göra i förbindelse med Halloween - tveka inte med att lägga in en kommentar till oss!

Vi hoppas du har en förskräckligt trevlig oktoberkväll så länge!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar